SALON LEPOTE CARPE DIEM

Lipoliza preoblikovanje telesa s topljenjem maščob

Lipoliza pomeni topljenje maščob na določenih problematičnih predelih. Namenjena je preoblikovanju dela telesa in ne hujšanju.

Za večje predele se priporoča liposukcijo, ki predstavlja operativni poseg. Kadar so področja odvečne maščobe majhna, je primerna metoda odstranitve kemijska oz. injekcijska lipoliza, ki se izvaja ambulantno.

Uporablja se fiziološki proces, ki tudi sicer poteka v naših maščobnih celicah

Pri injekcijski lipolizi uporabljamo fiziološki proces lipolize, ki tudi normalno poteka v maščobnih celicah našega telesa. Uporabljamo jo za oblikovanje telesa in odstranitev maščobnih oblog na določenih delih telesa, predvsem blazinic na trebuhu, podbradku, bokih …

Injekcijska lipoliza ni nadomestilo za hujšanje in prav tako ni nadomestilo za liposukcijo ali ostale kirurške postopke. Primerna je za zdrave ljudi, z normalnim BMI (indeksom telesne teže), za oblikovanje telesa in odstranitev trdovratnih maščob na določenih predelih.

Injekcijska lipoliza je postopek, pri katerem v maščobno tkivo, z namenom zmanjšanja maščobnega volumna, injiciramo farmakološko aktivne substance – fosfatidilholin in natrijev deoksiholat. Fosfatidilholin je sestavni del celičnih membran in zmanjšuje volumen maščobnih celic, natrijev deoksiholat pa je žolčna kislina, ki povzroči adipocitolizo – propad maščobnih celic.

Poseg

Vsaj teden dni pred postopkom se ne sme uživati nesteroidnih antirevmatikov ali antikoagulantnih zdravil.

Postopek injekcijske lipolize predstavlja več igelnih vbodov in injiciranje zgoraj omenjenih substanc v želena področja, za zmanjšanje maščobnega volumna. Postopek traja nekje od 30 minut do 1 ure, odvisno od mesta injiciranja in števila tretiranih predelov telesa.  Pred postopkom na mesta injiciranja apliciramo anestetično kremo ali ledene obloge, za zmanjšanje bolečnosti vbodov.

Po posegu

Po posegu lahko predel hladimo. V primeru bolečnosti lahko vzamete analgetik paracetamol (Lekadol), ne pa nesteroidnih antirevmatikov (Aspitin, Naklofen, Nalgesin ipd.). Le ti namreč zmanjšujejo vnetje na mestu injiciranja in s tem zmanjšujejo delovanje terapije. Na dan posega oz. 24 ur po njem, se priporoča uživanje velike količine vode in dieto brez maščob ter ogljikohidratov, da se raztopljene maščobe v krvi čimprej porabijo.

Področje aplikacije po posegu zelo oteče, kar je normalno in pričakovano. Prav tako se pojavi tudi pekoč občutek in zbadanje, rdečina, občasno tudi modrica, srbečica, vozličavost, trde bunke, občutljivost, bolečnost, zmanjšan občutek na dotik ipd.  Vsi omenjeni stranski učinki so pričakovani in celo zaželeni, saj dajejo vedeti, da terapija deluje. Umirijo se v 72 urah in v naslednjih tednih večinoma v celoti izginejo. Končen rezultat terapije je viden v 6 do 8 tednih.